آيا SPF( عامل حفاظتي در برابر آفتاب) اين کرمهاي آرايشي کافي است و ديگر نيازي به ضدآفتاب نيست؟
اگر شما از کرم ضدآفتاب، به طور اصولي و درست استفاده کنيد و سپس روي آن کرم آرايشي بماليد، مانعي ندارد و کرم آرايشي اثر کرم ضدآفتاب را کاهش نميدهد. ولي در روي جعبه بعضي از اين کرمپودرها و پنککها نوشته شده که داراي(Sun Protection Factor)SPF مشخصي هستند. خانمها بايد بدانند که SPF اين لوازم آرايشي از پوست در برابر نور خورشيد محفاظت نميکند. لذا در زير اين کرمهاي آرايشي حتما کرم ضدآفتاب را استفاده کنيد.
چه موقع بايد کرم ضدآفتاب را بزنيم؟
حدود ۲۰ دقيقه تا ۳۰ دقيقه قبل از اينکه در معرض آفتاب قرار بگيريد، بايد کرم ضدآفتاب را روي پوست بماليد، زيرا در اين فاصله زماني، کرم جذب پوست شده و ميتواند سلولهاي پوست را از آثار زيانبار نور خورشيد محافظت کند.
نکته ديگر اين است که اگر شما کرم ضدآفتاب را روي صورت و بدنتان بماليد و بلافاصله داخل آب دريا يا استخر شويد و يا روي شنهاي ساحل يا در کنار استخر دراز بکشيد، کرم ضدآفتاب از روي پوست شما پاک خواهد شد و ديگر اثر حفاظتي نخواهد داشت، بنابراين نيم ساعت پس از ماليدن کرم ضدآفتاب، وارد آب شويد تا به طور کامل جذب پوستتان شده باشد.
چند ساعت يک بار آن را تجديد کنيم؟
اگر کرم ضدآفتاب را به پوستتان بماليد و روانه کار روزانه شويد، بايد هر ۳ يا ۴ ساعت يک بار آن را تجديد کنيد، ولي با شنا کردن در آب استخر يا دريا، اين کرمها در عرض يک ساعت کمکم اثر خود را از دست ميدهند و پس از ۸۰ دقيقه ديگر اثري از ضدآفتاب باقي نخواهد ماند. بنابراين اگر کرم ضدآفتاب را به پوستتان ميماليد و وارد استخر يا دريا ميشويد، بايد هر يک ساعت يک بار آن را تکرار کنيد.
با اين حساب نبايد در استفاده از کرم ضدآفتاب صرفهجويي کرد، اينطور نيست؟
بعضيها در اين مورد صرفهجويي ميکنند که به ضرر سلامت پوستشان تمام ميشود. کرم ضدآفتاب را يک بار صبح ميزنند و تا غروب آفتاب آن را تجديد نميکنند، و يا در ضخامت آن صرفهجويي ميکنند. بيشتر مردم نميدانند کرم ضدآفتاب را بايد با چه ضخامتي استفاده کنند.
چه ضخامتي؟
بايد در هر سانتيمتر مربع پوست، ۲ ميليگرم کرم ضدآفتاب ماليده شود تا اثر خود را در حفاظت از پوست، به بهترين شکل ممکن نشان دهد. مطالعات نشان ميدهد که بيشتر افراد نصف اين مقدار و يا حتي کمتر از آن را استفاده ميکنند.
چه SPF بخريم؟ هر چه اين عدد بالاتر باشد، بهتر است، نه؟
SPF که نشان دهنده ميزان حفاظت پوست در برابر نور خورشيد است، آن طور که خيليها تصور ميکنند، درصدي نيست. براي مثال، اگر روي جعبه يک کرم ضدآفتاب نوشته شده SPF آن ۳۰ است، به اين معنا نيست که ۳۰ درصد از پوست شما در برابر نور خورشيد حفاظت ميکند. اگر بخواهيد از روي SPF يک کرم ضدآفتاب بدانيد چقدر اثر حفاظتي در برابر نور خورشيد دارد، فرمول سادهاي براي آن وجود دارد
اين فرمول چيست؟
عدد ۱۰۰ را بر SPF کرم ضدآفتاب که روي جعبه نوشته شده است، تقسيم کنيد. عدد حاصل را از عدد ۱۰۰ کم کنيد. عدد باقيمانده نشان دهنده درصد حفاظت پوست به وسيله آن کرم ضدآفتاب است. براي مثال، کرم ضدآفتابي که SPF 25 دارد، ۹۶ درصد از پوست در برابر نور خورشيد حفاظت ميکند. حال اگر اين محاسبه را درباره کرم ضدآفتابي با SPF 100 انجام دهيد، خواهيد ديد که ۹۹ درصد از پوست در برابر نور خورشيد حفاظت ميکند. بنابراين کرم ضدآفتاب با SPF 100 تفاوت چنداني با کرم ضدآفتاب با SPF 25 در حفاظت از پوست ندارد و اين چند درصد قابل چشمپوشي است.
پس کرمهاي ضدآفتاب با SPF بالا را کنار بگذاريم؟
دقيقا. کارخانههاي سازنده، براي افزايش SPF يک کرم ضدآفتاب، بايد درصد چربي آن را بالا ببرند تا مواد شيميايي زيادي را وارد آن کنند. بنابراين کرمهاي ضدآفتاب با SPF بالا، خيلي چرب هستند و ميتوانند عوارضي را ايجاد کنند.