شايد شما هم افراد زيادي را بشناسيد که بسيار خوش مشرب و بذله گويند. اين افراد دموي مزاج هستند، افرادي با روابط عمومي بالا طوري که خيلي زود با اطرافيان ارتباط برقرار مي کنند و در جمع به شوخي و بذله گويي مي پردازند و به اصطلاح اين افراد را به عنوان «خونگرم» مي شناسيم.
دموي مزاج ها به طور معمول آرام هستند و دير عصباني مي شوند. اما زماني هم که عصباني شوند ناراحتيشان شديد است و به سختي آرام مي شوند، به هنگام عصبانيت به اصطلاح خون جلوي چشمشان را مي گيرد.
ممکن است اين افراد هنگام عصبانيت دست به کارهاي خطرناک بزنند و حتي در يک حادثه اقدام به قتل کنند، بنابراين بايد مراقب بود که از آرامش و صبوري اين افراد سوءاستفاده نشود. دموي مزاج ها استعداد شعر و موسيقي خوبي دارند و بايد مراقب باشند که اين علاقه و استعداد باعث گرايش هاي انحرافي آنان نشود.
بهترين روش براي اين افراد هنگام عصبانيت، حجامت است و مصرف غذاهاي خنک که پيشتر براي افراد صفراوي برشمرديم، براي دموي مزاج ها نيز مفيد است.
آدمهای با مزاج (طبع) گرم و تر (دموی مزاج)
الف – خصوصیات جسمی:
سرخی و برافروختگی، قرمزی اسكلرا، تعریق فراوان(عرق گرم)، تنومند، چاقی و درشتی بدن، موهای پر پشت، این افراد نه تحمل گرمای زیاد دارند و نه تحمل سرمای زیاد، ولی در کل تحمل سرمابرایشان راحت تر است. علاقه به شیرینی و ترشی دارند و تقریبا همه نوع غذا را می خورند. پوست بدن ایشان گرم، مرطوب و نرم است.
ب – از نظر بازتابهای روانی و رفتاری :
علاقه به ادبیات و موسیقی، استعداد شاعری، علاقه به طبیعت، اهل عشق و محبت، بلند پرواز، دور اندیش، اهل خیر و معنویت، شجاع و جسور، خوش اخلاق و خوش رو، دارای توان ریسک، اعتماد به نفس بالا، دارای استعداد شقاوت (آنی) سخاوتمند، تنوع طلب و بی علاقه بكار تكراری، بی نظم، بد حال در تابستان، دارای هوش و حافظه برتر، نوع دوست، سریع و چالاک، پرانرژی، معمولا پیشرو و رهبر گروه می باشند. بطور معمول انسان های آرامی هستند ولی سعی کنید از ظرفیت آن ها سو استفاده نکنید چرا که هنگام عصبانیت ممکن است رفتارهای مخاطره آمیز داشته باشند.
پ – از نظر سازگاری با غذاها:
سازگار با غذاهای سرد و اندكی مایل به خشكی چون غوره، شاه توت، سنجد، تمر، گشنیز، نارنج، لیمو، پرتقال، نارنگی، گلابی، برنج
ج – علایم بیماری در اثر غلبه دم:
مزه دهان شیرین می شود و سرخی رنگ بدن و زبان، قرمزی چشم، سنگینی سر، خالی شدن زیر پا، سستی و كاهلی اعضا، گر گرفتگی، حواس پرتی، خمیازه و چرت زدن، دهان دره، بروز برخی جوشها در بدن، و گاهی خونریزی لثه ها و بینی كندی ذهن، درد گلو و پیشانی، آبریزش، ذاتالجنب، درداستخوان، گزگز پوست، امتلا، هپاتیت، سردرد جلوی پیشانی، ورم طحال و دستگاه تناسلی، خواب رؤیا های سرخ و خونین.
علت :
پر خوری و خوردن بیش از حد ،خون را زیاد می کند .
د- پیشگیری از بروز غلبه خلط:
امساک درخوردن غذای طبع گرم و پیشگیری از بروز یبوست با خوردن سبزیجات تازه، و خوردن غذاهای سازگار با طبع فرد.
ذ- غذای مضر برای دموی مزاج ها :
پرخوری – بادنجان – غذای نشاسته ای – آب یخ – شیرینی – غذای ممنوعه.
درمان :
ناشتا ( خاکشیر –بالهنگ – تخم ریحان – تخم مل – قدومه شیرازی – بالنگو- اسفرزه ) یکی از اینها را در آب بریزید ، حجمش زیاد می شود و بخورید .حرکات دودی روده را زیاد کرده و روده به راحتی کار می کند.