قوز قرنيه بيماري نسبتاً شايعي است كه يك پديده غيرالتهابي و دوطرفه قرنيه مي باشد. در اين بيماري، استروماي قرنيه نازك ميشود و قرنيه حالت مخروطي پيدا مي¬كند. نازك¬شدگي قرنيه منجر به ايجاد نزديكبيني، آستيگماتيسم نامنظم و در نتيجه كاهش ديد به درجات متفاوت مي گردد. قوز قرنيه بيماري پيشروندهاي است و هر دو چشم را گرفتار مي كند، هرچند در ابتدا ممكن است يك چشم گرفتار باشد.
خوشبختانه بيماري كوركننده نيست ولي شايع ترين علت پيوند قرنيه در بيمارستان شهيد دكتر لبافي نژاد و بعضي ديگر از مراكز جهان ميباشد. قوز قرنيه ممكن است مادرزادي باشد ولي معمولاً در دوران بلوغ ظهور مي يابد و تا دهه سوم و چهارم پيشرفت مي كند و سپس متوقف مي گردد. به ندرت ممكن است قوز قرنيه در سنين بالا تظاهر نمايد. شيوع قوز قرنيه حدود ۱ در۲۰۰۰ نفر است و در تمام نژادها و در هر دو جنس ديده مي شود. سابقه خانوادگي در۱۰-۶ درصد مبتلايان وجود دارد.
علت قوز قرنيه چيست؟
با وجود تحقيقات پيوسته، علت قوز قرنيه هنوز شناخته نشده است. اگرچه اين بيماري عموماً اختلال ارثي به شمار نمي رود اما در يك دهم موارد، بيش از يك نفر در خانواده مبتلا مي باشند. ماليدن محكم چشم، گرچه علت قوز قرنيه نميباشد ولي در روند ايجاد آن بي تاثير نيست. به همين دليل به بيماران مبتلا به قوز قرنيه توصيه ميشود كه از ماليدن چشم هاي خود بپرهيزند.
علايم قوز قرنيه كدامند؟
علايم باليني قوز قرنيه بسته به مرحله بيماري، متفاوتند. در ابتدا ممكن است فرد با عيب انكساري نزديك بيني و آستيگماتيسم خفيف مراجعه نمايد كه در اين موارد معمولاً ديد بيمار با اصلاح عيب انكساري بهراحتي به۱۰/۱۰ نميرسد. در اين موارد، انجام توپوگرافي قرنيه تشخيص را قطعي ميكند. درموارد متوسط تا شديد، در معاينه بيمار علايمي وجود دارند كه تشخيص را مشخص مي نمايند.
قوز قرنيه چگونه درمان مي شود؟
قوز قرنيه در مراحل اوليه به صورت نزديكبيني خفيف همراه با آستيگماتيسم تظاهر مينمايد كه درمان آن تصحيح عيب انكساري توسط عينك ميباشد. البته بايد توجه داشت كه بيماري ماهيت پيشرونده دارد و در نتيجه نمره عينك تجويزشده تغيير خواهد كرد. با پيشرفت بيماري و افزايش نزديك بيني و آستيگماتيسم, براي اصلاح ديد بايد از لنزهاي تماسي سخت استفاده كرد